Ako správne triediť odpady a prečo?

Odpady je najlepšie triediť hneď na mieste ich vzniku. Správne triedenie u komunálneho odpadu je nasledovné:

1. Zmesový odpad: Zahŕňa všetky tie odpady, ktoré nevieme alebo nedokážeme vytriediť. Ide o odpad, ktorý sa dostáva v slovenských obciach zväčša do čiernych kontajnerov a našou povinnosťou je eliminovať ho v najväčšej možnej miere, pretože skončí  v spaľovni (na Slovensku sú iba 2 spaľovne komunálneho odpadu) alebo na skládkach, kde zbytočne zaťažuje naše životné prostredie. Ideálne by bolo, aby sme triedili tak dokonale, že táto kategória prestane existovať.

2. Papier a lepenka: Zahŕňa všetok biely papier, noviny, kartón. Umiestňuje sa do modrých kontajnerov najlepšie v suchom stave. Po odvoze sa zlisuje, aby jeho preprava do papierní bola čo najekonomickejšia. V papierni sa z neho opätovne vyrobí papier alebo kartón.

3. Plasty: Zahŕňajú najmä fľaše z drogérie, olejov, nápojov ale aj všetok obalový plast (peny, fólie hladké, fólie bublinkové) ako aj ostatné plasty. Plasty sa po odvoze triedia podľa druhu a farby, perú, drvia, tepelne spracujú a vyrobí sa recyklovaný materiál (pelety, malé guličky). Z tohto materiálu plastové lisovne vyrobia nový výrobok.

4. Kovy: Z odpadového kovu sa v hutách alebo zlievarňách opäť vyrobí kov.

5. Sklo:  Z odpadového skla sa opäť vyrobí v sklárni sklo.

6. Tetrapaky: Je to kompozit rôznych materiálov, ktorý má využitie napríklad v stavebníctve.

7. Bioodpad: Využíva sa pri kompostovaní a hmotnostne tvorí momentálne polovinu komunálneho odpadu. Som preto prekvapený, že pri jeho triedení sa Slovensko nachádza kdesi v odpadovom praveku.

8. Stavebný odpad: Využíva sa v stavebníctve alebo sa ním môžu zakryť staré lomy.

9. Elektroodpad: Dá sa odovzdať v predajniach pri kúpe nového výrobku alebo v odpadových spoločnostiach. Spracuje sa tak, že nebezpečné časti sa odstránia (v zmysle zákona) a zvyšné plasty a kovy sa oddelia, podrvia a tak vzniknú cenné druhotné suroviny z ktorých sa ďalej vyrábajú nové výrobky.

10. Iné odpady: Ide o všetky odpady vyššie nezaradené, ktoré sa síce vyskytujú v menšej miere, ale sú o to nebezpečnejšie a v žiadnom prípade ich nesmieme ukladať do čiernych kontajnerov ako zmesový komunálny odpad. Patria sem napríklad nebezpečné odpady (zvyšky farieb, lakov, absorbenty, oleje) alebo lieky, ktoré sa odovzdávajú v spoločnostiach, ktoré majú povolenie na nakladanie s nebezpečným odpadom.

PLANETA

Leave a comment