Uloženie odpadov na skládku

skládka

Existujú tri typy skládok:

1. Skládky kde sa skládkuje iba inertný odpad (odpad zo stavieb). Do tejto kategórie zahrňujeme napríklad staré tehly, kvádre, kamene.

2. Skládky kde sa ukladá nebezpečný odpad. Týchto skládok je veľmi málo a skládkuje sa tam naozaj iba odpad ako rôzne typy priemyselných odpadov. Ľuďom najznámejšie nebezpečné odpady ktoré sa môžu skládkovať sú rukavice a handričky znečistené olejmi, farbami a podobne. Rovnako sem patria aj obaly z nebezpečných odpadov, t.j. plechovky z farieb, lakov, atď.

3. Skládky ostatných odpadov. Tu sa skládkujú ostatné odpady z priemyselnej výroby ale aj odpady z komunálnej sféry, t.j. odpady produkované domácnosťami.

V prvej kategórii stojí skládkovné okolo 10 EUR/tona. V druhej kategórii 100-150 EUR/tona. V tretej kategórii sa ceny pohybujú okolo 30-40 EUR/tona. Uvedené ceny sú vrátane poplatku za uloženie na skládku.

Samozrejme že skládkovanie je neekologická forma nakladania s odpadmi a navyše sa zato ako vidíte vyššie platia nemalé peniaze. Z tohto dôvodu je nevyhnutné aby každý začal sám od seba triedením odpadov. Takto dosiahneme nielen čistejšie a zdravšie životné prostredie, ale si aj znížime náklady na domácnosť. Treba myslieť na budúce generácia a preto už teraz treba hľadať všetky alternatívne riešenia využitia odpadov. Začnime len takými alkalickými batériami. Prečo ich vyhadzujete do koša spolu s komunálnym odpadom, keď v každom jednom nákupnom stredisku existujú zberné nádoby, kde ich môžete odovzdať. Je to len nás ako bude naša Zem vyzerať.

 

Leave a comment